<<  Март 2024  >>
 Понеделник  Вторник  Среда  Четврток  Петок  Сабота  Недела 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

adventure

MARKOVI KULI 1

СПОРТ И РЕКРЕАЦИЈА

 • БОЛДЕРИНГ ВО ПРИЛЕП
 • ПО СТАПКИТЕ НА КРАЛИ МАРКО
 • КРУШЕВО НИЗ КОРИЈА
 • МАРИОВО - ВЕЛОСИПЕДСКИ МАРАТОН
 • PRILEP OPEN - МЕЃУНАРОДЕН ПАРАГЛАЈДИНГ КУП
 • ВЕЛОСИПЕДСКА ТУРА - ВКУСОТ НА ПЕЛАГОНИЈА
 • ТУРА ПРЕКУ СЛИВА
 • МОТОКРОС
 • ПЕШТЕРИ ВО ОПШТИНА ПРИЛЕП
 • ЗМАЈАРСТВО
 • ПЛАНИНАРЕЊЕ
 • SLACKLINE
 • БОЛДЕРИНГ ВО ПРИЛЕП

  БОЛДЕРИНГ ВО ПРИЛЕП

  Болдерингот, како најпопуларна активност кај младите качувачи во светот, го избра Прилеп за своја територија поради фактот ...

  Прочитај повеќе

 • ПО СТАПКИТЕ НА КРАЛИ МАРКО

  ПО СТАПКИТЕ НА КРАЛИ МАРКО

  По стапките на Крали Марко е дводневен настан кој го слави и промовира планинското трчање на поголеми дистанци ...

  Прочитај повеќе

 • КРУШЕВО НИЗ КОРИЈА

  КРУШЕВО НИЗ КОРИЈА

  На 19, 20 и 21 август ќе се случи по втор пат фестивалот на отворено „Крушево низ корија“ кој во своите содржини ќе опфати ...

  Прочитај повеќе

 • МАРИОВО - ВЕЛОСИПЕДСКИ МАРАТОН

  МАРИОВО - ВЕЛОСИПЕДСКИ МАРАТОН

  Адреналин!!! Страст!!! Авантура!!! Ова се трите збора што го опишуваат нашиот маратон. Мариово е неисцрпна инспирација кога се работи за планинскиот велосипедизам ...

  Прочитај повеќе

 • PRILEP OPEN - МЕЃУНАРОДЕН ПАРАГЛАЈДИНГ КУП

  PRILEP OPEN - МЕЃУНАРОДЕН ПАРАГЛАЈДИНГ КУП

  Параглајдерството како спорт на 21 век, зема значајно место во развојот на активниот туризам во Република Македонија. Прилеп е еден од градовите ...

  Прочитај повеќе

 • ВЕЛОСИПЕДСКА ТУРА - ВКУСОТ НА ПЕЛАГОНИЈА

  ВЕЛОСИПЕДСКА ТУРА - ВКУСОТ НА ПЕЛАГОНИЈА

  Осум дена уживање низ македонските национални паркови и езера. Пелагонија е посебен регион во Македонија, кој ќе ви овозможи да ги видите двете ...

  Прочитај повеќе

 • ТУРА ПРЕКУ СЛИВА

  ТУРА ПРЕКУ СЛИВА

  Здружението на љубители на ридско - планински активности, рокенрол и добра чашка заедно со Општина Прилеп ја огранизираат велосипедската планинска тура ...

  Прочитај повеќе

 • МОТОКРОС

  МОТОКРОС

  The activity that supplements the mosaic - Prilep Heart of Adventures is the construction of motor cross track near the village of Lagovo.

  Прочитај повеќе

 • ПЕШТЕРИ ВО ОПШТИНА ПРИЛЕП

  ПЕШТЕРИ ВО ОПШТИНА ПРИЛЕП

  На територијата на општина Прилеп се откриени и истражени повеќе пештери, од кои како позначајни се издвојуваат Мелничка Пештера

  Прочитај повеќе

 • ЗМАЈАРСТВО

  ЗМАЈАРСТВО

  Слобoдното летање е возбудливо доживување самото по себе, но кога адреналинот ќе го искомбинираш со воодушевување од убавините на теренот над кој леташ, добиваш незаборавно искуство.

  Прочитај повеќе

 • ПЛАНИНАРЕЊЕ

  ПЛАНИНАРЕЊЕ

  Considering the fact that in Prilep exists the oldest mountaineering association in Macedonia -Zlatovrv ever since 1924, we can say that Prilep is surrounded with many beautiful hiking places.

  Прочитај повеќе

 • SLACKLINE

  SLACKLINE

  Slackline е релативно нова и брзорастечка гранка штоја развива уметноста на одење по јаже. Прилеп со своите природни убавини и геоморфолошки карактеристики

  Прочитај повеќе

НАСЛЕДСТВО И АРХИТЕКТУРА

СТАРА ЧАРШИЈА
Старата чаршија во Прилеп е урбанистички комплекс којшто својот најголем подем го има во втората половина на XVIII и почетокот на XIX век ...

СТАРА ЧАРШИЈА

СААТ КУЛА
Саат кулата е изградена во центарот на Старата чаршија во 1858 година на местото на постара дрвена Саат кула, којашто изгорела во пожар што ја зафатил целата Стара чаршија во 1854 година.

СААТ КУЛА

ЧИТФЕ АМАМ
Турскиот амам е изграден во XIX век, но постојат извесни индиции дека делови од објектот се постари. Амамот претставува интересен пример на чифте амам, кој што до пред дваесетина години функционираше

ЧИТФЕ АМАМ

БЕКТЕШОВЦИ
ГРАДСКА АРХИТЕКТУРА - КУЌАТА НА БЕКТЕШОВЦИ

БЕКТЕШОВЦИ

КУРШУМЛИ АН
Куршумли ан претставува западен sид од големиот турски ан кој што се наоѓа на северната страна од булеварот „Гоце Делчев“. Некогаш претставувал простран објект каде што трговците

КУРШУМЛИ АН

СВ. БЛАГОВЕШТЕНИЕ
Еден од бројните споменици на културата од периодот на преродбата во првата половина на 19 век е црквата „Св. Благовештение“, позната како Стара црква во Прилеп.

СВ. БЛАГОВЕШТЕНИЕ

СВЕТИ КИРИЛ И МЕТОДИЈ
Црквата „Св. Кирил и Методиј“ почната е со градба во 1926 година. Најголемиот дел е завршен во 1936, а централната купола е завршена во 2005 година. Изградена е во кругот на малото црквиче и поради тоа е наречена Параклис.

СВЕТИ КИРИЛ И МЕТОДИЈ

ЧАРШИ ЏАМИЈА
Во центарот на Прилеп во една урбанистичка целина со Саат кулата, во комплексот на Старата чаршија се наоѓа Чарши џамија.

ЧАРШИ ЏАМИЈА

СВ ПРЕОБРАЖЕНИЕ
Црквата „Св. Преображение“, позната како „Грчка црква“ е подигната во 1871 година. Таа претставува тробродна петтокуполна градба во впишан крст со назначена централна купола

СВ ПРЕОБРАЖЕНИЕ

СВ АРХАНГЕЛ МИХАИЛ - ВАРОШ
Манастирскиот комплекс Свети Архангел Михаил вграден е како орловско гнездо меѓу карпите на југозападната страна на Марковите Кули. Првобитната црква на манастирот се наоѓала под нивото на денешната манастирска црква Свети Архангел Михаил.

СВ АРХАНГЕЛ МИХАИЛ - ВАРОШ

СВ АТАНАСИЕ - ВАРОШ
Непосредно, десно над патот кој води кон манастирот Св. Архангел Михаил, се наоѓаат остатоците од некогашната средновековна црква Свети Атанасие.

СВ АТАНАСИЕ - ВАРОШ

ПАВЛА ЧУКА
Локалитетот „Павла Чука“ во близина на прилепското село Подмол е познат во науката уште од далечната 1936 година, кога за прв пат се вршени ископувања под раководство на Никола Вулиќ.

ПАВЛА ЧУКА

ЗРЗЕ
Културниот комплекс „Св. Преображение“, с.Зрзе се наоѓа 35 км северозападно од Прилеп. Со систематските археолошки ископувања 2008 - 2009 година

ЗРЗЕ

СТИБЕРА
Античкиот град Стибера лежи на ридот Бедем, с. Чепигово, на 16 км западно од Прилеп, над вливот на реката Блато во Црна Река (Еригон). Почетоците на формирање на градот се во македонско

СТИБЕРА

СВ НИКОЛА
Црквата „Св. Никола“ во село Манастир во Мариово е изградена врз постар објект, а денешниот облик го добила во 1266 година. Црквата е трокорабна базилика без нартекс

СВ НИКОЛА

ТРЕСКАВЕЦ
Манастирскиот комплекс Трескавец со црквата „Успение на Св.Богородица“ е подигнат врз постаро култно место. Црквата е изградена во XIII век.

ТРЕСКАВЕЦ

МАРКОВИ КУЛИ
Тврдините Маркови Кули се симбол на градот Прилеп. Градени се за време на моќните македонски кралеви a нивниот доминантен одбранбен систем ги прави единствени на Балканот.

МАРКОВИ КУЛИ

МУЗЕИ / МЕМОРИЈАЛНИ МУЗЕИ

МАНИФЕСТАЦИИ

 • МАКЕДОНСКИ ТЕАТАРСКИ ФЕСТИВАЛ - ВОЈДАН ЧЕРНОДРИНСКИ
 • ЛИКОВНА КОЛОНИЈА
 • МАРИОВСКО - МЕГЛЕНСКИ СРЕДБИ
 • ФЕСТИВАЛ НА ГАЈДИ
 • ФЕСТИВАЛ НА ПИВОТО
 • КАРНЕВАЛ ПРОЧКА
 • ДЕНОВИ НА КРАЛИ МАРКО
 • МАКЕДОНСКИ ТЕАТАРСКИ ФЕСТИВАЛ - ВОЈДАН ЧЕРНОДРИНСКИ

  МАКЕДОНСКИ ТЕАТАРСКИ ФЕСТИВАЛ - ВОЈДАН ЧЕРНОДРИНСКИ

  Македонскиот театарски фестивал „Војдан Чернодрински“ е конституиран 1965 година на иницијатива на Здружението на драмските уметници од Република Македонија.

  Прочитај повеќе

 • ЛИКОВНА КОЛОНИЈА

  ЛИКОВНА КОЛОНИЈА

  Центарот за современа ликовна уметност од Прилеп, своето работење го започна во далечната 1957 година како Прилепска сликарска колонија. Творци на оваа Сликарска колонија која прераснува во интернационална ...

  Прочитај повеќе

 • МАРИОВСКО - МЕГЛЕНСКИ СРЕДБИ

  МАРИОВСКО - МЕГЛЕНСКИ СРЕДБИ

  Таму, во центарот на Витолиште повеќе од 30 години се среќаваат Македонците од Меглен и Мариово. Колорит од народни носии, македонски ора и песни и по некој напишан збор.

  Прочитај повеќе

 • ФЕСТИВАЛ НА ГАЈДИ

  ФЕСТИВАЛ НА ГАЈДИ

  Фестивалот на народни инструменти и песни „Пеце Атанасоски“ се одржува на автентичен простор во с. Долнени, во близина на Прилеп. Постои од 1974 година, а негов основач е Пеце Атанасоски

  Прочитај повеќе

 • ФЕСТИВАЛ НА ПИВОТО

  ФЕСТИВАЛ НА ПИВОТО

  Фестивалот на пивото е голем настан кој градот Прилеп го промовира како туристичка дестинација за сите добронамерници, место каде се случува најголемата журка во овој период во земјата.

  Прочитај повеќе

 • КАРНЕВАЛ ПРОЧКА

  КАРНЕВАЛ ПРОЧКА

  Маскирањето на Прочка во Прилеп постои одамна. Овај традиционален обичај го одразува етно - културниот идентитет на Македонија и претставува уникатна појава на Балканот

  Прочитај повеќе

 • ДЕНОВИ НА КРАЛИ МАРКО

  ДЕНОВИ НА КРАЛИ МАРКО

  Меѓу настаните кои претставуваат традиционални културни обележја на градот се и Деновите на Крали Марко кои се одржуваат во периодот од 15 до 17 мај со што се одбележува годишнината од загинувањето на Крали Марко.

  Прочитај повеќе