Добре дојдовте на страниците на Туристичко - информативниот водич на Прилеп, градот во кој ќе бидете срдечно пречекани од неговите гостопримливи жители. Тука ќе најдете информации за најзначајните карактеристики и знаменитости за повеќевековното потоење на Прилеп.

<<  Јули 2019  >>
 Понеделник  Вторник  Среда  Четврток  Петок  Сабота  Недела 
  1  2  3  4  5  6  7
  8  91011121314
15161718192021
22232425262728
293031    

algasan

ПЕШТЕРИ ВО ОПШТИНА ПРИЛЕП

caves

На територијата на општина Прилеп се откриени и истражени повеќе пештери, од кои како позначајни се издвојуваат Мелничка Пештера, Провалата, Карши Подот, Голем Козјак, Живовска Пропаст, Рамниште и Дуова Пештера.

Мелничка Пештера 1 е најдолгата, со лавиринтски пештерски каналиво должина од 700 m. Во нејзина близина се наоѓа, веројатно најзначајната пештера во Македонија, пештерата Провалата. Иако релативно мала по димензии, таа е единствената пештера во Македонија чии канали делумно се формирани од сулфурна киселина, при што како последица во пештерата се формирани гипсни украси. Мелничка Пештера и Провалата се фосилни, а пештерата Карши Подот е активна термална пештера, единствена од овој тип во Македонија. Дуова Пештера е интересна хоризонтална пештера непосредно под врвот Козјак (1745 m). Пештерата Рамниште е најпознатата пештера во околината на Прилеп, често осветлувана за посета, со карактеристични црно-бели украси (сталактити, сталагмити и сливови). Пештерите се отворени за туристички посети, а Спелеолошкиот клуб Златоврв од Прилеп располага со обучени водичи, како и опрема за изнајмување.

Give your website a premium touchup with these free WordPress themes using responsive design, seo friendly designs www.bigtheme.net/wordpress