Добре дојдовте на страниците на Туристичко - информативниот водич на Прилеп, градот во кој ќе бидете срдечно пречекани од неговите гостопримливи жители. Тука ќе најдете информации за најзначајните карактеристики и знаменитости за повеќевековното потоење на Прилеп.

<<  Септември 2023  >>
 Понеделник  Вторник  Среда  Четврток  Петок  Сабота  Недела 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

algasan

СПОРТ И РЕКРЕАЦИЈА

Prilep, as a monument of nature and culture is inexhaustible destination for active tourism lovers. Athletes and participants in the traditional outdoor festivals in bouldering, mountain biking, paragliding, mountain running and others and the ideal sites for the development of these kinds of sports, gave Prilep the epithet Heart of Adventure.

Ethno-cultural identity of Prilep expressed through historical heritage, churches, monasteries, archaeological sites, museums and folk traditions together with its urban culture make it unique in the Balkans. The most popular Beer Festival, Jazz Festival, Carnival, as well as the taste of culinary specialties is the reason more to choose Prilep - The Heart of Adventure for your destination of discovery.

БОЛДЕРИНГ ВО ПРИЛЕП

БОЛДЕРИНГ ВО ПРИЛЕП

Болдерингот, како најпопуларна активност кај младите качувачи во светот, го избра Прилеп за своја територија поради фактот ...

Прочитај повеќе

ПО СТАПКИТЕ НА КРАЛИ МАРКО

ПО СТАПКИТЕ НА КРАЛИ МАРКО

По стапките на Крали Марко е дводневен настан кој го слави и промовира планинското трчање на поголеми дистанци ...

Прочитај повеќе

КРУШЕВО НИЗ КОРИЈА

КРУШЕВО НИЗ КОРИЈА

На 19, 20 и 21 август ќе се случи по втор пат фестивалот на отворено „Крушево низ корија“ кој во своите содржини ќе опфати ...

Прочитај повеќе

МАРИОВО - ВЕЛОСИПЕДСКИ МАРАТОН

МАРИОВО - ВЕЛОСИПЕДСКИ МАРАТОН

Адреналин!!! Страст!!! Авантура!!! Ова се трите збора што го опишуваат нашиот маратон. Мариово е неисцрпна инспирација кога се работи за планинскиот велосипедизам ...

Прочитај повеќе

PRILEP OPEN - МЕЃУНАРОДЕН ПАРАГЛАЈДИНГ КУП

PRILEP OPEN - МЕЃУНАРОДЕН ПАРАГЛАЈДИНГ КУП

Параглајдерството како спорт на 21 век, зема значајно место во развојот на активниот туризам во Република Македонија. Прилеп е еден од градовите ...

Прочитај повеќе

ВЕЛОСИПЕДСКА ТУРА - ВКУСОТ НА ПЕЛАГОНИЈА

ВЕЛОСИПЕДСКА ТУРА - ВКУСОТ НА ПЕЛАГОНИЈА

Осум дена уживање низ македонските национални паркови и езера. Пелагонија е посебен регион во Македонија, кој ќе ви овозможи да ги видите двете ...

Прочитај повеќе

ТУРА ПРЕКУ СЛИВА

ТУРА ПРЕКУ СЛИВА

Здружението на љубители на ридско - планински активности, рокенрол и добра чашка заедно со Општина Прилеп ја огранизираат велосипедската планинска тура ...

Прочитај повеќе

МОТОКРОС

МОТОКРОС

The activity that supplements the mosaic - Prilep Heart of Adventures is the construction of motor cross track near the village of Lagovo.

Прочитај повеќе

ПЕШТЕРИ ВО ОПШТИНА ПРИЛЕП

ПЕШТЕРИ ВО ОПШТИНА ПРИЛЕП

На територијата на општина Прилеп се откриени и истражени повеќе пештери, од кои како позначајни се издвојуваат Мелничка Пештера

Прочитај повеќе

ЗМАЈАРСТВО

ЗМАЈАРСТВО

Слобoдното летање е возбудливо доживување самото по себе, но кога адреналинот ќе го искомбинираш со воодушевување од убавините на теренот над кој леташ, добиваш незаборавно искуство.

Прочитај повеќе

ПЛАНИНАРЕЊЕ

ПЛАНИНАРЕЊЕ

Considering the fact that in Prilep exists the oldest mountaineering association in Macedonia -Zlatovrv ever since 1924, we can say that Prilep is surrounded with many beautiful hiking places.

Прочитај повеќе

SLACKLINE

 

SLACKLINE

Slackline е релативно нова и брзорастечка гранка штоја развива уметноста на одење по јаже. Прилеп со своите природни убавини и геоморфолошки карактеристики

Прочитај повеќе