Добре дојдовте на страниците на Туристичко - информативниот водич на Прилеп, градот во кој ќе бидете срдечно пречекани од неговите гостопримливи жители. Тука ќе најдете информации за најзначајните карактеристики и знаменитости за повеќевековното потоење на Прилеп.

<<  Ноември 2020  >>
 Понеделник  Вторник  Среда  Четврток  Петок  Сабота  Недела 
        1
  2  3  4  5  6  7  8
  9101112131415
16171819202122
23242526272829
30      

algasan

СВ. АТАНАСИЕ

ЦРКВИ И МАНАСТИРИ ВО ВАРОШ

sv atanasie varos

Непосредно, десно над патот кој води кон манастирот Св. Архангел Михаил, се наоѓаат остатоците од некогашната средновековна црква Свети Атанасие. За неа не се сочувани никакви историски податоци, ниту пак, натписи на самата  црква. Црквата има правоагoлна основа со впишан крст и купола (денес срушена), носена од четири монолитни столбови, од кои се сочувани само два на источната страна. Градена е во комбинација од делкани блокови од бигор и тули, карактеристична градба за XIV век. На источната страна завршува со тристрана апсида, расчленета со голема бифора. Во горниот дел целосно е срушена, а од живописот не е зачуван ни еден фрагмент.

1
3
4
5
7
8

Give your website a premium touchup with these free WordPress themes using responsive design, seo friendly designs www.bigtheme.net/wordpress