Добре дојдовте на страниците на Туристичко - информативниот водич на Прилеп, градот во кој ќе бидете срдечно пречекани од неговите гостопримливи жители. Тука ќе најдете информации за најзначајните карактеристики и знаменитости за повеќевековното потоење на Прилеп.

<<  Јуни 2023  >>
 Понеделник  Вторник  Среда  Четврток  Петок  Сабота  Недела 
     1  2  3  4
  5  6  7  8  91011
12131415161718
19202122232425
2627282930  

algasan

СТИБЕРА

Археолошки наоѓалишта

stibera baner

Античкиот град Стибера лежи на ридот Бедем, с. Чепигово, на 16 км западно од Прилеп, над вливот на реката Блато во Црна Река (Еригон). Почетоците на формирање на градот се во македонско хеленистичкиот период IV- III век п.н.е. Својот процут Стибера го доживеала во II  век н.е. кога е вршена најголемата обнова на објектите во неа и од кога потекнуваат најголемиот број на мермерни скулптури и епиграфски споменици. Остатоците од архитектонска и портретна мермерна пластика и фрагменти од мермерни плочи со натписи, откриени во 2009 год. се потврда за значајната улога на Стибера и нејзините граѓани во рамките на слободните градови во римските провинции. Урбаниот животот во него згаснал во втората половина на III век н.е.

1
10
11
12
2
3
4
5
6
7
8
9