Добре дојдовте на страниците на Туристичко - информативниот водич на Прилеп, градот во кој ќе бидете срдечно пречекани од неговите гостопримливи жители. Тука ќе најдете информации за најзначајните карактеристики и знаменитости за повеќевековното потоење на Прилеп.

<<  Октомври 2022  >>
 Понеделник  Вторник  Среда  Четврток  Петок  Сабота  Недела 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

algasan

МАРКОВИ КУЛИ

Археолошки наоѓалишта

markovi kuli baner

Тврдините Маркови Кули се симбол на градот Прилеп. Градени се за време на моќните македонски кралеви a нивниот доминантен одбранбен систем ги прави единствени на Балканот. Името го добиле по последниот  крал, најпознатиот и во народното епско творештво опеаниот Крал Марко, заштитникот на обеспра- вените и угнетените, кој владеел до 1395 година. Марковите кули се една од петте најголеми тврдини на Балканот. На падините на Маркови Кули непосредно над Варош се наоѓа прекрасното ремек дело на природата петроглифот „Слон“.

1
2
3
4
5
6
7
8