Добре дојдовте на страниците на Туристичко - информативниот водич на Прилеп, градот во кој ќе бидете срдечно пречекани од неговите гостопримливи жители. Тука ќе најдете информации за најзначајните карактеристики и знаменитости за повеќевековното потоење на Прилеп.

<<  Август 2020  >>
 Понеделник  Вторник  Среда  Четврток  Петок  Сабота  Недела 
       1  2
  3  4  5  6  7  8  9
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31      

algasan

ЛИКОВНА КОЛОНИЈА

МАНИФЕСТАЦИИ

likovna kolonija

Центарот за современа ликовна уметност од Прилеп, своето работење го започна во далечната 1957 година како Прилепска сликарска колонија. Творци на оваа Сликарска колонија која прераснува во интернационална, се д-р Бошко Бабиќ и Ристо Лозаноски. Во 1963 година се проширува дејноста на ЦСЛУ со Интернационалниот скулпторски симпозиум „МЕРМЕР“, во 1971 со Интернационалното студио за пластика во дрво, во 1984 со Интернационалното ателје за скулптура во метал и во 2002 Интернационалното студио за пластика во пластика. Денес сите овие студија работат под заедничко име „Ликовни работилници на ЦСЛУ“, а се одржуваат во летниот период во склоп на Уметничкото лето на Центарот за современа ликовна уметност од Прилеп. Во изминатите 52 години ЦСЛУ го посетија бројни познати имиња од замјава и од светот и на Центарот му подарија голем број на уметнички дела. Многу од овие дела го красат нашиот град и институциите како од нашиот град така и ширум Македонија.

1
2
3
4
5
6
7
8
9

Give your website a premium touchup with these free WordPress themes using responsive design, seo friendly designs www.bigtheme.net/wordpress