Добре дојдовте на страниците на Туристичко - информативниот водич на Прилеп, градот во кој ќе бидете срдечно пречекани од неговите гостопримливи жители. Тука ќе најдете информации за најзначајните карактеристики и знаменитости за повеќевековното потоење на Прилеп.

<<  Март 2024  >>
 Понеделник  Вторник  Среда  Четврток  Петок  Сабота  Недела 
      1  2  3
  4  5  6  7  8  910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

algasan

СВ. БЛАГОВЕШТЕНИЕ

САКРАЛНИ ОБЈЕКТИ

blagovest1

Кликни на линкот за 360 степени виртуелна тура

Еден од бројните споменици на културата од периодот на преродбата во првата половина на 19 век е црквата „Св. Благовештение“, позната како Стара црква во Прилеп. Изградена од познатите прилепски мајстори Коста Лауцо и Ристе Тасламиче во 1938 година, претставува трикорабна базилика со три полукружни апсиди на источната страна. Над јужниот и северниот брод се изградени галерии, а над западниот портал исто така е изградена галерија која претставува простор за црковниот хор. Најголема вредност во ентериерот е резбата. За таа цел повикани се најдобрите и најпрочуени копаничари од дебарскиот крај, тајфата на Петре Филипоски - Гарката. Изграден е монументален иконостас, владички престол и амвон (певница), кои претставуваат врвни дела од културното богатство на Македонија.

blagovest12

3
5
Blagovesteniemeri
Blagovesteniemeri1
Blagovesteniemeri2
Blagovesteniemeri3
Blagovesteniemeri4
Blagovesteniemeri5
Blagovesteniemeri6
Blagovesteniemeri7
Blagovest1